Wat doet een fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut is een deskundige op het gebied van het houding- en bewegingsapparaat. Hij of zij adviseert, begeleidt en behandelt patiënten met allerlei verschillende lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld lage rugpijn. Een fysiotherapeut heeft minimaal een vierjarige Hbo-opleiding afgerond.
 
Een fysiotherapeut houdt zich bezig met klachten van het bewegingsapparaat. Dat kan gaan om sportblessures, klachten door overbelasting, klachten vanwege een ongeval, ziekte of verkeerde beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. Een fysiotherapeut houdt zich verder bezig met de behandeling van pijn, zwellingen of ademhalingsproblemen, de begeleiding bij herstel van een botbreuk of na een operatie. Ook kan een fysiotherapeut iemand opnieuw leren lopen met bijvoorbeeld een prothese. Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van de klachten door vragen te stellen en een lichamelijk onderzoek te doen. Op basis daarvan stelt de fysiotherapeut een persoonlijk behandelprogramma op.
 
 Wat doet een manueel therapeut?
 
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na de opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vier jaar. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de behandeling van klachten die te maken hebben met de wervelkolom en andere gewrichten.

Hierbij wordt vooral gelet op de beweging van botten ten opzichte van elkaar. Een manueel therapeut probeert, door gewrichten te laten bewegen, de functie van gewrichten te verbeteren en de houding en beweging van mensen in het dagelijks leven te optimaliseren. De erkende manueel therapeut is geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). In het register staan ongeveer 2300 manueel therapeuten.
Een manueel therapeut behandelt onder andere hoofd- en nekpijn die samengaat met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom, nek- en schouderklachten die uitstralen in de armen en rugpijn. Tijdens een eerste afspraak en onderzoek bekijkt de manueel therapeut of een behandeling zinvol is.